Ruud

Over mijzelf

Ik ben op 26 juni 1941 in Schiedam geboren. Intussen hebben Hennie en ik al weer meer dan 30 jaar samen een eigen atelier en galerie in Rockanje. Ik ben niet helemaal aan de draaischijf gebakken, maar maak bijvoorbeeld ook gevelstenen o.a. voor de historische binnenstad van Brielle.

Ruud vervaardigt bijna alle producten op de draaischijf en bakt zowel aardewerk als steengoed in een elektrische oven.

Gelegenheidskeramiek

Handgedraaid en beschilderd keramiek voor allerlei gelegenheden, zoals geboorteborden, huwelijk en jubilea.

Alle gelegenheidskeramiek maak ik in overleg met de opdrachtgever. Indien gewenst vervaardig ik vooraf een ontwerpschets. Prijsopgave na overleg.

bord   bord

Naamborden

 

bord

Gevelstenen

gevelsteengevelsteen
De hier afgebeelde gevelstenen bevinden zich in de historische binnenstad van Brielle.
Daarnaast vervaardig ik ook gevelstenen voor particulieren.
Een aantal voorbeelden daarvan kunt u in onze galerie zien.

tekst

De handgedraaide gebruikskeramiek wordt op een temperatuur van ca. 1250 °C gebakken en is voorzien van zelfontwikkeld steengoedglazuur. Bekers, vazen en schalen als aparte gebruikskeramiek maar ook complete serviezen, samengesteld naar uw wensen.

Kant en klaar, maar ook ..uw inbreng!

Gebruikskeramiek

Vrij werk

tekst

Behalve allerlei keramiek in opdracht, maak ik veel gedraaide en beschilderde kunstkeramiek naar mijn eigen ontwerp. Eigentijdse potten, vazen en schalen, met een knipoog naar onder meer de Art Deco en Jugendstil (zie hiervoor ook: Art Deco Impression ADIMP). Deze objecten voorzie ik aan de onderkant meestal van één van mijn eigen gedichten, teksten of spreuken.

Vaas en detail onderkant

Urnen

tekst

Bij het ontwerpen van urnen en grafmonumenten is het van groot belang dat je de wensen van de opdrachtgever begrijpt en aanvoelt.. Dit wil ik altijd in alle rust bespreken. Daardoor wordt de uitvoering een gezamelijke creatie.

urn van Ruud

Geïnspireerd door Athene

tekst

Oh ,waar en wie

Je hebt de kust gekust
je lippen vol met zand
ik proef je woorden in de wind
doch slechts de klank beklijft

De branding wist de kus
en ik die jou wou vinden
zie nog het water
en een late meeuw

Een kunstenaar zoekt, net als ieder ander, zijn weg in de op hem afstormende hoeveelheid informatie: beelden, geluiden, menselijke emoties, enzovoort. Hij tracht dit te verwerken en grip erop te krijgen door een creative daad. Na jarenlang oefenen bezit hij vaardigheden die hem staat stellen zijn gevoelens en gedachten te vertalen door middel van een creative handeling: een gedicht, een vorm, muziek, noem maar op.

De serie keramiek die ik heb gemaakt onder de naam ADIMP (Art Deco Impression) is het resultaat van een samenspel tussen een mens met bepaalde vaardigheden, zijn materiaal en de emoties en ratio die bij dit proces een rol spelen.

Voor vormen en decoraties was en is mijn inspiratiebron de periode tussen de twee wereldoorlogen, het Interbellum. Een tijd waarin kunstenaars zochten naar een synthese tussen het mooie, het schone en diepere gedachten of een boodschap.

tekst

Mijn kernvraag bij deze serie keramiek is: hoe verhoudt zich het redelijk menselijk handelen tot de grillige creativiteit van de natuur in en rondom het scheppend wezen? Ik kom daar niet uit, maar probeer steeds een stukje van de sluier op te lichten door vragen te stellen als:

* Bepaal ik de vorm van de pot of dwingt het materiaal (natuurproduct) deze vorm af?
* In hoeverre kan ik de tegenstelling rationeel handelen – grillige creativiteit zodanig gestalte geven dat de kijker de boodschap verstaat?

Kortom, er zijn meer vragen dan antwoorden. Mag ik u uitnodigen deel te nemen aan deze zoektocht?
Bekijk mijn keramiek, ik ben nieuwsgierig naar uw vragen en antwoorden.

handtekening

Ruud Bergkotte

Art Deco Impression ADIMP